Döngüsel Ekonomiye Doğru: RHODOLIVE Zeytin Karasuyundan Gıda Üretimi

dongusel-ekonomiye-dogru-rhodolive-zeytin-karasuyundan-gida-uretimi

RHODOLIVE Proje başlangıç toplantısı 5-6-7 Haziran 2018 tarihlerinde Balıkesir’in Burhaniye ilçesinden Laleli Zeytinyağı üretim tesislerinde tüm proje paydaşlarının katılımı ile gerçekleştirildi.

Türkiye ve 7 farklı Avrupa ülkesinden partnerlerin yer aldığı RHODOLIVE projesi, ERA CoBioTech European Union’s Horizon 2020 tarafından desteklenmekte ve Zeytin Karasuyunun proses edilerek atık su döngülerinden geri kazanılıp gıda katkı maddesi olarak üretimini sağlamaktadır.

Döngüsel Ekonomiye geçiş sağlamayı amaçlayan proje, Zeytin Karasuyu için R. glutinis bakterileri ile mayalandırılarak hem sürdürülebilir bir bertaraf prosesi oluşturmakta hem de mayalama prosesinden oluşan çıktıların da gıda, kozmetik ve ecza endüstrilerinde sürdürülebilir hammadde olarak kullanılmasını sağlamaktadır.

Zeytin Karasuyu organik maddeler acısından oldukça zengin bir madde olarak, Akdeniz ülkelerinde Zeytin Yağı üretim prosesi esnasında ortaya çıkmakta ve atık su olarak bertaraf edilmektedir. R. glutinis bakterileri ile mayalandırılan Zeytin Karasuyu, RHODOLIVE sayesinde yenilikçi bir Döngüsel Ekonomi modeli yaratmış, hem atık oluşumunu azaltmakta hem de diğer üretim sistemlerine ekonomik ve çevreci hammadde temini ile sürdürülebilirliğe katkı sağlamaktadır.

Projenin Sürdürülebilirliğe olan katkısının Ölçümü ise LCA – Yaşam Döngüsü Analizi yöntemi ile firmamız Semtrio tarafından üstlenilmiştir. Aynı zaman da Türkiye’de ilk kez Zeytin ve Zeytin Yağı için yapılacak olan LCA çalışması ile de Sürdürülebilir Gıda üretimine de katkı sağlanmaktadır.

Detalı bilgiye RHODOLIVE websitesini ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir